Odborný seminár bol venovaný vierozvestcom a biskupovi Zábojskému

27.09.2013 Spišská Nová Ves


Spišské Podhradie (TASR) – V Spišskej Kapitule pri Spišskom Podhradí dnes zorganizovali odborný seminár a slávnostné podujatia pri príležitosti 1150. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda a 220. výročia narodenia biskupa Ladislava Zábojského. Jeho súčasťou bola aj prednáška garanta podujatia Pavla Pareničku o biografických súradniciach Ladislava Zábojského.„Biskup Zábojský, ktorý žil v rokoch 1793-1870, patril medzi dvoch biskupov, ktorí podporili v roku 1863 vznik Matice slovenskej. Tým druhým bol banskobystrický biskup Štefan Moyzes – prvý predseda najstaršej národnej kultúrnej a vedeckej ustanovizne Slovákov,“ objasnil pre TASR Parenička. Zábojský bol rodák z Prešova, ako biskup pôsobil od roku 1850 a vždy sa hlásil k slovenskému hnutiu, aj keď sa v ňom nejako mimoriadne neangažoval. Podporoval rozširovanie slovenského cirkevného, školského a náboženského života na Spiši, ktorý bol národnostne zmiešaný. Spolupracoval aj s katolíckymi slovenskými dejateľmi, najmä pri šírení tlače, a tiež ako jeden z dvoch biskupov na našom území zorganizoval slávnosti pri príležitosti 1000. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu.

„Tieto slávnosti chcel vo všetkých diecézach zorganizovať biskup Moyzes, napokon sa uskutočnili len v Banskobystrickej a Spišskej diecéze, pretože všetci ostatní biskupi od toho odskočili,“ vysvetľuje Parenička. Slávnosti na Spiši sa podľa neho konali sedem dní, od 5. do 12 júla, len vďaka aktivite biskupa Zábojského. Ten pri tejto príležitosti vydal aj dva pastierske listy s cyrilo-metodskou tematikou, jeden bol adresovaný kňazstvu diecézy a druhý veriacim. „To bolo veľmi významné na tú dobu a povzbudzovalo to slovenský nielen duchovný, ale aj kultúrny život,“ doplnil Parenička.

Juraj Pavlis sa na seminári venoval cyrilo-metodským slávnostiam v roku 1863 na Spiši a osobnosti biskupa Zábojského, Peter Cabadaj zase cyrilo-metodskej tematike v kontexte slovenskej umeleckej spisby. Súčasťou seminára bola aj exkurzia, prehliadka katedrály a krypty v Spišskej Kapitule, spojená s kladením vencov k hrobu Ladislava Zábojského, a biskupskej rezidencie. Účastníci seminára tiež vystúpili na neďaleký Spišský hrad.

Podujatie zorganizoval Kňazský seminár biskupa Jána Vojtaššáka v Spišskom Podhradí v spolupráci s Maticou slovenskou v Spišskej Novej Vsi, rímskokatolíckou cirkvou, Biskupstvom Spišské Podhradie, Teologickým inštitútom v Spišskom Podhradí, Mladou Maticou a Teologickou fakultou v Košiciach Katolíckej univerzity Ružomberok. „Je potrebné si pripomínať aj biskupa Zábojského aj cyrilo-metodský odkaz, pretože to je súčasť nášho národného povedomia, i základný zákon odkazuje na túto tradíciu. Ja si myslím, že v dnešnej globalizačnej dobe treba na naše staré slovenské ideové odkazy nadväzovať a jeden z nich je aj kresťanský, teda cyrilo-metodský, ktorý sa spája aj s národnými princípmi,“ konštatoval Parenička.
 

Vyberte región